Το χάσμα των χρηστών και των προγραμματιστών

Βρήκα πρόσφατα μια φωτογραφία στο internet και με αφορμή αυτή θέλησα να μοιραστώ μαζί σας τις απόψεις μου.

Ο γραφών πολλές φορές βρέθηκε να “μαλώνει” με πελάτες του γιατί άλλο software σκεφτόντουσαν ότι χρειάζονται και άλλο software τελικά παρέλαβαν.

Στην πραγματικότητα, η παρακάτω φωτογραφία καθρεφτίζει την αλήθεια για ένα software project.

software-projects-571x432

Ποιος φταίει?

  • Αν ρωτήσετε τους πελάτες θα πούνε κάτι σαν “Μα τι άθλιος προγραμματιστής , εδώ ο bill gates έφτιαξε τα windows , αυτός ούτε ένα μικρό προγραμματάκι δεν μπορεί να κάνει?”
  • Αν ρωτήσετε τους προγραμματιστές θα πουν κάτι σαν ” Όυτε ο μάντης τειρεσίας δεν θα μπορούσε να καταλαβει τι ζητάει αυτός και φυσικά να το πληρώσει λιγότερο από όσο πληρώνει τον ασπριτζή για να βάψει δύο τοίχους του σπιτιου του”

Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση τις περισσότερες φορές . Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι φυσικά το κόστος. Το λογισμικό δεν είναι κάτι μετρήσιμο , όπως λέμε ενα κιλο φασόλια , μια φορολογική δήλωση , ενα συμβόλαιο σπιτιου. Δεν υπάρχουν τρόποι να “μετρήσεις” την δουλειά σου εκτός από εμπειρικά και τις περισσότερες φορές πέφτεις μαθηματικά έξω.

Ας υποθέσουμε ότι ένας πελάτης μας αναθέτει ένα έργο λογισμικού. Ας υποθέσουμε , ότι με κάποιο μαγικό τρόπο οι απαιτήσεις του είναι σωστά τεκμηριωμένες (πράγμα αδύνατον αλλά ας υποθέσουμε) . Ας υποθέσουμε τέλος  ότι για το συγκεκριμένο project  χρειαζόμαστε μια βδομάδα.

Ένας μέσος – νόμιμος ελεύθερος επαγγελματίας έχει τουλάχιστον τις εξής υποχρεώσεις για μία βδομάδα.

  1. Ασφαλιστικό ταμείο (250 το λιγοτερο τον μήνα , αρά ας πουμε 70 ευρώ για μία βδομάδα)
  2. Ενοίκια , ΔΕΗ ,  ΟΤΕ , internet (βάλτε άλλο ένα 50άρι για μια βδομάδα και λίγα λέμε)
  3. Τον μισθό του (αν θέλει να σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να δουλεύει για λιγότερα απο 800 ευρώ τον μήνα , άρα άλλα 200 ευρώ τουλάχιστον την βδομάδα).
  4. Θεωρούμε ότι τα εργαλεία ανάπτυξης είναι free  και δεν χρειάζεται να δαπανήσει κάποιο ποσό.

Οπότε αν προσθέσουμε τα 1,2,3  μιλάμε για 320 ευρώ κόστος ανάπτυξης τουλάχιστον ( αν υπολογίσουμε ότι ο επαγγελματίας θα πληρώσει και 26% φόρο για τα 200 ευρώ , τότε στη ουσία μιλάμε για 148 ευρώ στο “χέρι”).

Αν λοιπόν έρθει ο προγραμματιστής και σας ζητήσει 320 ευρώ για ένα project , που θα πρέπει να αναλύσει , σχεδιάσει , προγραμματίσει θα σας φανούν πολλά?

Και όλα αυτά με την παραδοχή ότι ο προγραμματιστής έχει καταλάβει από την αρχή τη ακριβώς ζητάτε (αν ξέρετε και εσείς οι ίδιοι) , γιατί σε αντίθετη περίπτωση  η μία βδόμαδα , μπορεί να γίνουν 2 , 3 , 4 …..

 

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *